Friday, March 2, 2012

Biskut jejari bersalut coklat...



Assalamualaikum...
hr ni sy berkesempatan share satu resepi yg amat simple...sng nk buat & rsnya sedap... act, sblm buat biskut ni sy tercari2 biskut jejari yg bersalut coklat di kedai..tp puas cr xjumpa yg apa dihajati... alih2, pikir punya pikir..hmmm baik aku buat sendiri..lg puashati...

sy ada terjumpa brand Cadbury, tp biskut jejari bersalut coklat tu pendek...so, yg kita buat sendiri leh customised la kan apa2 saiz yg kita nk...

jom tgk resepi...

1/4 cwn susu pekat manis
2 sudu bsr air
1 1/2 cwn tepung
1/2 sudu kecil baking powder
2 sudu bsr gula
1/8 sudu kecil garam
1/4 cwn mentega
1 biji kuning telur
1 biji putih telur
3 1/2 oz  milk choc
1 oz white choc

Cara-cara:
  1. Campurkan susu pekat manis dgn air dan ketepikan.
  2. Satukan tepung, gula, baking powder & garam. Gaul hingga sebati.
  3. kemudian masukkan mentega ke dlm adunan tepung, setelah sebati masukkan kuning telur.
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan susu td. sekiranya adunan masih melekit, tmbhkan tepung hgga adunan menjadi doh.
  5. Balut doh dgn plastik dan simpan dlm peti sejuk selama 20minit. Tujuannya adalah utk memastikan doh sebati & ranggup setelah dibakar.
  6. Keluarkan doh dan bentukkan menjadi jejari. setelah siap, simpan sekejap doh yg dibentuk td dlm peti sejuk,lbh krg 10 min.
  7. Pastikan oven telah dipanaskan dgn suhu 175C. Keluarkan biskut jejari td dan sapukan putih telur & bakar selama 20-25  min atau hgga biskut masak...
  8. Utk salutan biskut, cairkan milk choc & white choc dgn kaedah double boiler.
  9. Sebelum biskut dicelup ke dlm coklat, pastikan biskut telah sejuk.
*** resepi asal tidak memasukkan kuning telur...sy tmbh kuning telur kerana biskut agak keras dan bknnya ranggup...

 


Hasil selepas dicelup coklat.... optional jika nk tabur coklat rice... tujuan sy buat biskut jejari ni sbb nk hias keliling kek.... tp biskut ni abes anak2 sy mkn sebelum sempat di hias... jd kena la buat lg.... 




Sekian... ;)

3 comments:

  1. kak, mmg susah nak cari biskut coklat untuk hias kek. pergi byk bakery pun xde. huhu. ada jumpa semalam tp agak mahal.pasni boleh la buat sendiri ;-)

    ReplyDelete
  2. ye, betul tu... lgpun yg buat sendiri lg puashati... jgn lupa tmbh telur, sbb 1st akak buat xltk telur, mmg keras sgt2..nk kunyah pun susah...

    ReplyDelete
  3. fadh ka..ingatkan sapa la...hehehhe...kemain ber'akak2' lg...hahhaha

    ReplyDelete