Bagi memberi sedikit panduan & informasi, sebenarnya cheese tart ini boleh tahan lebih lama jika tidak mahu di simpan dalam peti sejuk.. apa yg penting, semasa penyediaan cheese tart, semua peralatan mestilah berada dalam keadaan bersih.. Cheese tart yg sy jual boleh tahan selama 7-10 hari tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk.. manakala jika di simpan dalam peti sejuk akan tahan lebih dr sebulan..
Selain itu, bg memudahkan bakal pelanggan, sy akan tampalkan label pada bekas cheese tart.. yakni berkaitan tarikh luput & cara penyimpanan.. kerana tidak semua diantara kita tahu bagaiman hendak simpan cheese tart agar tahan lebih lama... sekian... =)
Selain itu, bg memudahkan bakal pelanggan, sy akan tampalkan label pada bekas cheese tart.. yakni berkaitan tarikh luput & cara penyimpanan.. kerana tidak semua diantara kita tahu bagaiman hendak simpan cheese tart agar tahan lebih lama... sekian... =)
Seeloknya cheese tart disimpan di dalam bekas kedap udara bagi mengelakkan cheese mengecut dan kulit (crust) menjadi seroi...
ReplyDeletebleh share x petua x bg crust tu lembik n cheese tu kecut?
ReplyDeleteerm.. crust tu biasanya sy simpan dlm bekas kedap aje.. ttg cheese lak try tmbh tepung sket jgn byk..tujuannya adlh utk mengekalkan keadaan cheese tu.. hrp dpt membantu..
ReplyDeletenak tnya kena tmbah tepung ape ye??
Deletecrust b4 ltak filling no prob la tp lpas tak filling lps kluar oven sdap n rangup but 8 jam pas tu soggy la even tak kat bekas kedap udara...kadang2 jd mcm tu,...tq
ReplyDeleteSama dgn saya.. Yg first buat ingatkn jd camtu sbb simpan masa dia msih pns.. Tp second buat pun sama gak wlupn dah sejuk
Deleteoo.. yeke? kalo mcm tu sy kena tau bahan2 yg puan wahida guna utk buat crust..sbb utk buat crust ni mcm2 jenis resepi dok ada... myb resepi puan tu kena modify sket ka...setakat sy buat ni alhamdulillah semua ok... cuma jgn bg lemau aje la..
ReplyDeletekalo senang nt send kt emel sy: eiyna_2002@yahoo.com..
ReplyDeletetp sy ni pun bknlah expert sgt..cuma byk kali gak try n error...
sy pakai chef anuar nye resepi..sy dh muhasabah pasai pe..he3 mayb sy x ltak dalam fridge kot butter tu...kadang2 taram je yg suhu bilik..yg pn zalina maintain rangup ke pas 2-3 hr...lemau tu dak la...ni lpas boh filling tau..kalu ltak tepung x hilang ke keaslian cheese tu..sy ltak skali whipping bg lemak sket..
ReplyDeletea'ah.. setakat ni xlemau..kiranya dia maintain ajela lps kita dh bkr buh filling... ohh..bab ltk tepung tu, just letak sket aje..cthnya 250g krim cheese, dlm 30g aje tpg... kalo buh byk mmg konpem teruih hilang rs cheese tu... yee.. betul tu mmg rs lemak & sedap kan??
ReplyDeleteTepung ape puan
DeleteApa suhu penyimpanan egg tart tu eh
Deleteassalam,puan,boleh x share resipi....sy buat kadang2 lemau walaupun letak dlm peti...sy guna resipi chef hanieliza...
ReplyDeleteSaya jga da mslh yg sma. Lpas ltak filling bbrp jam ja tahan . lpas tu kulit Tart dah lembik. Mohon share.
ReplyDeleteSaya jga da mslh yg sma. Lpas ltak filling bbrp jam ja tahan . lpas tu kulit Tart dah lembik. Mohon share.
ReplyDeleteSaya jga da mslh yg sma. Lpas ltak filling bbrp jam ja tahan . lpas tu kulit Tart dah lembik. Mohon share.
ReplyDeleteSaya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.
ReplyDeleteSaya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.
ReplyDeleteSaya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.
ReplyDeleteSaya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.
ReplyDeleteSaya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.
ReplyDeleteSaya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.
ReplyDeleteSalam. Saya nak tanya. Cara untuk menyimpan cheese tart selepas masak. Selepas cheese tart sejuk, saya letak dalam bekas kedap udara dan dimasukkn ke dalam petiais. Tetapi selamg beberapa hari, saya dapati cheese tu merekah. Apakah punca hal ini berlaku? Mungkin ada cara penyimpanan yg betul.
ReplyDeleteassalamualaikum. sy nak tumpang tanya. kalau macam sy nak post cheese tart ni. agak2 kalau sampai dngan tangan penerima. elok lagi ke cheese tart tu.
ReplyDeleteAzie buat cheese tart ..kulit dye akn JD lembut...walaupown buh DLM bekas kedap udara...
ReplyDeleteRespect and I have a dandy offer: How Often Renovate House best home renovation
ReplyDelete