Friday, June 10, 2011

Squisito Cheese Tart - Tarikh Luput & Cara Penyimpanan

Bagi memberi sedikit panduan & informasi, sebenarnya cheese tart ini boleh tahan lebih lama jika tidak mahu di simpan dalam peti sejuk.. apa yg penting, semasa penyediaan cheese tart, semua peralatan mestilah berada dalam keadaan bersih.. Cheese tart yg sy jual boleh tahan selama 7-10 hari tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk.. manakala jika di simpan dalam peti sejuk akan tahan lebih dr sebulan..
Selain itu, bg memudahkan bakal pelanggan, sy akan tampalkan label pada bekas cheese tart.. yakni berkaitan tarikh luput & cara penyimpanan.. kerana tidak semua diantara kita tahu bagaiman hendak simpan cheese tart agar tahan lebih lama... sekian... =)

19 comments:

  1. Seeloknya cheese tart disimpan di dalam bekas kedap udara bagi mengelakkan cheese mengecut dan kulit (crust) menjadi seroi...

    ReplyDelete
  2. bleh share x petua x bg crust tu lembik n cheese tu kecut?

    ReplyDelete
  3. erm.. crust tu biasanya sy simpan dlm bekas kedap aje.. ttg cheese lak try tmbh tepung sket jgn byk..tujuannya adlh utk mengekalkan keadaan cheese tu.. hrp dpt membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tnya kena tmbah tepung ape ye??

      Delete
  4. crust b4 ltak filling no prob la tp lpas tak filling lps kluar oven sdap n rangup but 8 jam pas tu soggy la even tak kat bekas kedap udara...kadang2 jd mcm tu,...tq

    ReplyDelete
  5. oo.. yeke? kalo mcm tu sy kena tau bahan2 yg puan wahida guna utk buat crust..sbb utk buat crust ni mcm2 jenis resepi dok ada... myb resepi puan tu kena modify sket ka...setakat sy buat ni alhamdulillah semua ok... cuma jgn bg lemau aje la..

    ReplyDelete
  6. kalo senang nt send kt emel sy: eiyna_2002@yahoo.com..
    tp sy ni pun bknlah expert sgt..cuma byk kali gak try n error...

    ReplyDelete
  7. sy pakai chef anuar nye resepi..sy dh muhasabah pasai pe..he3 mayb sy x ltak dalam fridge kot butter tu...kadang2 taram je yg suhu bilik..yg pn zalina maintain rangup ke pas 2-3 hr...lemau tu dak la...ni lpas boh filling tau..kalu ltak tepung x hilang ke keaslian cheese tu..sy ltak skali whipping bg lemak sket..

    ReplyDelete
  8. a'ah.. setakat ni xlemau..kiranya dia maintain ajela lps kita dh bkr buh filling... ohh..bab ltk tepung tu, just letak sket aje..cthnya 250g krim cheese, dlm 30g aje tpg... kalo buh byk mmg konpem teruih hilang rs cheese tu... yee.. betul tu mmg rs lemak & sedap kan??

    ReplyDelete
  9. assalam,puan,boleh x share resipi....sy buat kadang2 lemau walaupun letak dlm peti...sy guna resipi chef hanieliza...

    ReplyDelete
  10. Saya jga da mslh yg sma. Lpas ltak filling bbrp jam ja tahan . lpas tu kulit Tart dah lembik. Mohon share.

    ReplyDelete
  11. Saya jga da mslh yg sma. Lpas ltak filling bbrp jam ja tahan . lpas tu kulit Tart dah lembik. Mohon share.

    ReplyDelete
  12. Saya jga da mslh yg sma. Lpas ltak filling bbrp jam ja tahan . lpas tu kulit Tart dah lembik. Mohon share.

    ReplyDelete
  13. Saya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.

    ReplyDelete
  14. Saya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.

    ReplyDelete
  15. Saya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.

    ReplyDelete
  16. Saya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.

    ReplyDelete
  17. Saya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.

    ReplyDelete
  18. Saya juga nak tanya.... Selepas bbrp jam masak cheese tartnya.....shell dah lemau.... Padahal saya dah masuk dlm bekas kedap udara.....masa masukkan dlm bekas shell masih lagi keras.

    ReplyDelete